Актуелно

Презентација "Савремени микроконтролери и њихова примена у индустрији"

Наш бивши ученик, Филип Лазаревић, сада успешни програмер који живи и ради у Амстердаму, посетио је нашу школу у петак 20. 10. 2023. године. Том приликом је одржао презентацију на тему "Савремени микроконтролери и њихова примена у индустрији". Осим тога, Филип је нашој школи донирао Raspberry pico микроконтролере са пратећом опремом и литературом, који ће бити коришћени у настави и изради матруских радова у наредном периоду. Презентацији су присуствовали ученици одељења III1п и III2 као и професори Никола Бошковић, Марија Стефановић, Дијана Вујовић, Ана Вуловић и помоћник директора Милош Василјевић.


Повратак на почетак

Изложба "Архитектонско наслеђе Михајла Митровића"

Поводом стогодишњице обележавања рођења архитекте Михајла Митровића, у галерији Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис", 7. 10. 2022. године отворена је изложба "Архитектонско наслеђе Михајла Митровића". Аутори ове изложбе су професори наше школе Катарина Недимовић Затежић и Снежана Марјановић. У њеној припреми учествовали су и професори Марија Пешић (графички и видео дизајн), Дејан Ђелић (камера) и Ивана Ђоловић (сарадња на поставци), као и наши бивши и садашњи ученици Јана Парезановић, Анка Радосавчевић, Симона Николчевић, Ања Терзић, Јана Поповић и Страхиња Ђуракић.


Повратак на почетак

Мој поглед на свет из другог угла

Верујем да нема човека који се није заинтересовао за глобалне проблема овог нашег света. Решења за неке од тих проблема нашао је Жељко Зекавичић, ученик трећег разреда Техничке школе у Чачаку.

Уживам да у слободно време правим филмове и видео-есеје покушавајући тако да пронађем неке одговоре. Сматрам и да је лепо да на овај начин представљам свој град и школу.

Пре две године, мој друг Михаило Главоњић и ја, снимили смо за републичко такмичење из мултимедије филм на тему "Чувајмо нашу планету“. Освојили смо две награде, трећу награду публике и другу награду комисије. Били смо веома поносни на тај успех и хтели смо и следеће године да се опробамо, међутим, такмичење је отказано.

На овогодишњем републичком такмичењу сам помоћу филма представио како изгледа "Мој свет у доба пандемије". Комисија је мој рад наградила трећом наградом. Веома сам задовољан, пошто сам био у конкуренцији школа које имају смер мултимедије, па стога и професионалну опрему.

На оба такмичења наш ментор је била професорка Зорица Костић, која нам је у првој години предавала предмет Рачунарска графика и мултимедија.

Испод овог текста можете погледати неке моје пројекте.Текст написао ученик Жељко Зекавичић

Повратак на почетак

Успех на Окружном такмичењу из математике

У гимназији "Таковски устанак" у Горњем Милановцу , у организацији Друштва математичара Србије, 1. марта 2020. године , одржано је Окружно такмичење из математике. Нашу школу представљали су Јечменић Александар и Лазаревић Марко, ученици одељења III1.

Јечменић Александар освојио је треће место, а Лазаревић Марко седмо.

Честитамо ученицима на успеху!

Повратак на почетак

Прва награда на ликовном конкурсу „Моја европска заједница“

Мина Лазовић, ученица Техничке школе у Чачку, освојила је прву награду на ликовном конкурсу Европске уније „Моја европска заједница“. Конкурс је окупио средњошколце који су желели да својим радовима покажу како виде проблеме својих вршњака из угрожених група и како прихватити различитости без предрасуда. Дванаест најбољих радова нашло се на страницама календара Делегације Европске уније за 2020. годину.

Шеф Делегације Европске уније, амбасадор Сем Фабрицио, уручио је награде победницима на свечаности која је била организована у Чачку. Посебну честитку упутио је Мини Лазовић која је своју хуману причу о прихватању различитости испричала на најбољи могући начин. Она је својим делом послала јасну поруку, не само својим вршњацима, већ и одраслима, шта заначи разумевање, толеранција и бити добар човек.

Честитамо Мини и проф. Катарини Недимовић Затежић која је препознала таленат ове ученице и њен рад послала на конкурс!

Повратак на почетак

Раније теме

Студијско путовање Словенија - Аустрија

Новембар је традиционално постао месец када ученици Архитектонског смера и професори Техничке школе крећу на путовање трагом европске културне баштине. Ове године циљ студијског путовања био је упознавање историјског и културног наслеђа Крања, Клагенфурта, Граца и Бледа.

Први град који нас је дочекао био је Клагенфурт, главни град аустријске покрајне Корушке. Лепа стара градска четврт, живописне улице и историјска здања из периода ренесансе и барока дају овом граду посебан шарм. Клагенфурт је три пута добио престижно признање Europa Nostra за изванредан успех у очувању културног наслеђа. Спој традиционалне и савремене архитектуре даје граду јединствен изглед.

Главна атракција града је Нови трг са Змајевом фонтаном, симболом града, и спомеником Марије Терезије, најзначајније европске владарке. Трг је реконструисан 2008. године по пројекту славног архитекте Бориса Подреке. Ученицима је био занимљив и податак да је управо у Клагенфурту настала прва разгледница.

Одлазак у овај аустријски град не може се замислити без посете Минимундусу, парку где се налази 159 макета највећих светских знаменитости које су направљене у размери 1:25. Посетиоци из Србије посебно су поносни на чињеницу да се међу макетама налази и наша Студеница. Киша која је упорно падала није умањила уживање у овом необичном парку.

На лепоту Клагенфурта надовезао се Грац, културни и привредни центар Штајерске. Град одише аристократским духом, а архаичне барокне фасаде одмах привлаче пажњу посетилаца. Стари торањ са сатом и замак Шлосберг доминирају узвишењем изнад града. Будући да је Грац био Европска престоница културе 2003. године, поред велелепних здања старе архитектуре могу се видети и модерне грађевине као што су Музеј уметности (Kunsthaus) и плутајуће острво на Мури (Murinsel). Музеј уметности (због изгледа назван Friendly Alien), чији су аутори уметници Питер Кук и Колин Фурније, издваја се фасадом необичног аморфног облика и футуристичким ентеријером. Посетиоци су могли да погледају изложбу фотографија која је на необичан начин истакла све веће проблеме глобализације. У суседној Кући архитектуре видели смо изложбу посвећену раду архитеката из италијанског Superstudia. Захваљујући одважној комбинацији старе и нове архитектуре, Грац од 2010. године припада Унесковој мрежи Design city.

Ученицима се посебно свидело узвишење са старим торњем и замком занимљиве историје. До брда се може доћи лифтом или степеницама, а они најхрабрији су се са узвишења (475 м) спустили тобоганом.

Прошле године имали смо прилику да се упознамо са Плечниковом Љубљаном, а ово путовање нас је одвело у Крањ, мали шармантини градић који је сав у знаку великог словеначког песника Франца Прешерна. Његов споменик висине пет метара представља највећу статуу песника на свету и налази се испред позоришта Прешерново гледалишчје, а до њега се долази улицом где се налази кућа у којој је овај песник некада живео. Центар старог језгра града краси и Плечниково степениште.

За културни живот Крања велики значај има Крањска библиотека (Местна књижница Крањ) која је смештена у некадашњој Робној кући Глобус. Футуристички ентеријер, тековине модерне технологије и, пре свега, много књига привлачи читаоце свих узраста. У библиотеци нас је љубазно дочекала госпођа Брета која нам је испричала историјат библиотеке, показала простор и истакла значај овог културног места за све становнике Крања. У организованом и пријатном простору све је подређено читаоцима.

Наша посета Крању завршена је обиласком комплекаса Брдо код Крања. Ученици су уживали у прелепој природи и у обиласку Конгресног центра. Домаћини су нам дозволили да уђемо у сале опремљене врхунском технологијом где се одржавају важни међународни састанци и конгреси. У чаробној природи комплекса смештен је дворац који датира из 16. века и сматра се најлепшим дворцем Словеније. Некада је припадао Карађорђевићима, али им је имање одузето 1946. Након Другог светског рата овај дворац постаје резиденција Јосипа Броза Тита.

И на крају... Блед, бисер Словеније. Величанствена природа, средњовековни замак који се огледа у језеру, острво са црквом и бледска кремпита употпунили су ово наше лепо путовање. Било нам је јасно зашто је Прешерн ово место упоредио са рајем.

Професорке Снежана Марјановић, Катарина Недимовић Затежић, Наташа Бошковић и Ана Павловић организовале су пре пута презентацију чији је циљ био да се ученици боље упознају са градовима и њиховим знаменитостима. То им је свакако помогло да схвате значај свега онога што су видели и доживели на овом путовању. Велику захвалност дугујемо водичу Владу, љубазним возачима и Туристичкој агенцији Фантаст из Новог Сада.

Повратак на почетак

Посета Сајму књига у Београду

Међународни београдски сајам књига, под слоганом Писмо = глава, одржан је од 20. до 27. oктобра 2019. Сајам је окупио више од 500 издавача, а богата и занимљива понуда привукла је велики број љубитеља књиге. Oвогодишњи почасни гост Сајма књига био је Египат тако да су посетиоци имали јединствену прилику да се ближе упознају и друже са савременим египатским писцима.

Део сајамских активности посвећен је великанима српске књижевности – Данилу Кишу, Милораду Павићу и Оскару Давичу, а посебна пажња је усмерена на обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Ученици и професори Техничке школе посетили су ову културну манифестацију 24. 10. 2019. Ове године међу ученицима је владало велико интересовање за одлазак на Сајам књига, тако да је пут Београда кренуло око 300 ученика у пратњи професора српског језика и књижевности.

Леп октобарски дан ученици су искористили за шетњу Београдом, а потом су се упутили на Сајам књига где их је чекала богата понуда занимљивих и популарних дела, као и интересантна предавања. Поред белетристике и лектире, ученици су нашли и потребне уџбенике као и стручну литературу. Посетиоци су могли да се друже са Матијом Бећковићем, Љубивојем Ршумовићем, Драганом Великићем и другим домаћим и страним писцима.

Повратак на почетак

Climathon 2019

Први пут ове године наш град и наша школа су се укључили у акцију Climathon-hakaton коју организују Научно технолошки парк и Град Чачак, а подржавају организација Climate-cick, UN и многе друге.

Тим наших ученика, који су чинили ученици 4. разреда смера Архитектонски техничар, био је учесник акције која се одржава у 46 земаља света у исто време. Елеонора Шапић, Владимир Јездимировић, Александар Јаковљевић, Лука Ристановић и Никола Думић су 25. октобра у Start-up центру Научно технолошког парка, заједно са другим тимовима, провели 24 сата радећи на теми „Зелени град“ и тражећи решење за повећање зелених површина. Циљ акције је био налажење идеја за пријатније и климатски отпорније окружење у градовима. Предлог нашег тима је био вертикално озелењавање сунцу најизложенијих зидних површина, које би уз минимална улагања постале нове зелене оазе.

Сви ученици су добили сертификате и по једну садницу дрвета платана коју су одлучили да засаде у школском дворишту. Осим занимљивог искуства, стекли су представу о начину рада у тиму и значају теме којом су се интезивно бавили више од 24 сата у друштву младих из разних школа, факултета и организација.

Повратак на почетак

Успех наших ученика на VI државном такмичењу из програмирања

Шесто државно такмичење из програмирања средњих електротехничких школа одржано је 19. маја 2019. године у Београду у организацији Високе школе електротехнике и рачунарства - ВИШЕР.

На такмичењу је учествовало 89 ученика из више од 30 средњих школа, а представници наше школе остварили су запажен резултат.

 • Милош Јевтовић IV1, треће место и
 • Марко Лазаревић II1, девето место.

Ученицима честитамо и желимо им много успеха на наредним такмичењима!

Повратак на почетак

30. Републичко такмичење геодетских и грађевинских школа

Овогодишње Републичко такмичење геодетских и грађевинских школа одржано је у периоду од 10. до 12. маја у Нишу, а домаћин је била ГТШ „Неимар“. На такмичењу је учествовало 119 ученика из 26 школа, а своје знање су одмерили у 11 такмичарских дисциплина.
Представници наше школе остварили су одличне резултате и из Ниша се вратили са медаљама.

УченикОсвојено местоНазив предметаМентор
Анђела Димитријевићдуго местоГрађевинске конструкцијеСнежана Марјановић
Невена Дроцатреће местоСтатика и отпорност материјалаЗоран Богдановић
Александар Јаковљевићтреће местоAutocadМарина Остојић
Лука Ристовићчетврто местоArchicadМарина Остојић
Николина Чекеревацосмо местоАрмирано-бетонске конструкцијеЗоран Богдановић
Стефан Перишићједанаесто местоМатематикаДанијела Чворовић

Успешним учешћем на овом такмичењу ученици су на најбољи начин промовисали своју школу. Боравак у Нишу искористили су за обилазак знаменитости града и дружење са вршњацима.

Честитамо такмичарима и њиховим професорима!

Повратак на почетак

Анђела Ђоковић успешна у Сремским Карловцима

Републичко такмичење Књижевна олимпијада одржано је 11. и 12. маја 2019. године у Карловачкој гимназији. Ова значајна манифестација окупила је велики број такмичара – знање из књижевности одмерило је 1200 ученика основних и средњих школа из целе Србије.

Нашу школу на овом такмичењу успешно је представљала ученица Анђела Ђоковић III1 освојивши друго место. Анђела је и овог пута, заједно са својом професорком Марином Милошевић, показала да иза великог успеха стоји рад, труд и упорност.

Анђели и проф. Марини Милошевић честитамо и желимо им много успеха на наредним такмичењима!

Повратак на почетак

Европски дневник 2018/19.

Делегација Европске уније у Републици Србији расписала је средином децембра наградни конкурс за креативне и иновативне радове ученика средњих школа. Конкурс је у склопу деветог издања публикације Европски дневник 2018/19.

Теме овогодишњег конкурса односиле су се на Европску унију, чување животне средине, превенцију насиља, као и на здраве стилове живота.

Од 373 одабрана рада, 12 најкреативнијих је награђено седмодневним путовањем у Хрватску, Словенију и Италију.

У категорији фото радова другу награду освојила је фотографија Свако дрво је важно Данијела Благојевића, матуранта Техничке школе. Данијел је овом фотографијом показао креативност и оригиналност, а проф. Катарина Недимовић Затежић подржала га је у намери да свој таленат представи и на овом престижном конкурсу.

Награђеним ученицима дипломе је уручила Матеа Нарчич Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији. Свечана додела диплома организована је 9. маја на Дан победе у просторијама ЕУ инфо центра у Београду.

Повратак на почетак

Регионално такмичење из основа електротехнике

Регионално такмичење из основа електротехнике I и основа електротехнике II одржано је у Аранђеловцу 11. маја 2019. године. На такмичењу је учествовало педесет ученика првог и другог разреда из четрнаест средњих елекетротехничких школа.

На ово такмичење пласирало се осам ученика наше школе и они су остварили следећи резултат.

Ученици првог разреда:

 • Милена Пријовић (I), 9. место
 • Милан Тодосијевић (I), 11. место

Ученици другог разреда:

 • Марко Лазаревић (II1), 6. место
 • Александар Јечменић (II1), 8. место
 • Милица Стојановић (II2), 10. место
 • Тамара Ђоковић (II1), 17. место
 • Јулијана Маринковић (II1), 19. место
 • Оливера Јовановић (II1), 20. место

Ученици су ишли у пратњи свог ментора Зорице Плазинић.

Повратак на почетак

Ученици Техничке школе у посети Словенији

И ове школске године Техничка школа организовала је студијско путовање у Словенију за ученике четвртог разреда електротехничког смера. Путовање је реализовано у периоду од 8. до 12. априла 2019. године у пратњи Бранка Максимовића, директора школе, и проф. Милоша Васиљевића.
Током овог студијског путовања планирано је да се ученицима што више приближе модерна техничка достигнућа и савремени облици образовања, али и могућности даљег школовања на словеначким факултетима.

Првог дана ученици су посетили Нуклеарну електрану „Кршко“ и Музеј зелене енергије – ГЕН. У НЕ „Кршко“ имали су прилику да се упознају са процесом стварања нуклеарне енергије, као и са начинима производње елекричне енергије. Посетиоцима је посебно било занимљиво да учествују у разним експериментима. На позив љубазних домаћина ученици су посетили и Институт за енергетику, који је део Факултета за енергетику.

Пут је настављен према Љубљани где је било предвиђено време за обилазак знаменитости овог занимљивог града. Следеће станица овог путовања било је Велење где су се ученици, после обиласка града, дружили са другарима који су прошле школске године матурирали у нашој школи и наставили школовање на Факултету за енергетику.

Планом путовања обухваћене су и посете Термоелектрани „Шоштањ“ у Велењу, МИЦ-у (научноистраживачком и образовном центру), Електротехничком факултету у Марибору, као и аустријском граду Грацу.

Ово путовање, дуго 1800 км, остаће ученицим у сећању, а слике са путовања сведоче о једном незаборавном искуству.

Повратак на почетак

Математичари поново на путу сарадње, пријатељства и историје

Ове године, од 17. до 21. априла, ученици Техничке школе у Чачку су по шести пут посетили Гимназију „Genico Lukeio” у Литохору. Ученике и професоре из Чачка дочекали су љубазни домаћини, ученици, професори и директорка гимназије „Genico Lukeio”.

Грчки дух су могли осетити по доласку у Литохоро, град смештен у подножју планине Олимп. Након дугог пута и кратког предаха, топла добродошлица је дала подршку да ученици одрже предавање са темом “Координатни системи” на енглеском језику. Уводне речи на грчком језику изговорила је ученица Милица Стојановић. Ученик Вук Бојовић је излагао О Декарту, Павле Никитовић – Декартов, цилиндрични, сферни и поларни координантни системи, Небојша Симовић - Географске координате, Милица Стојановић - Сат, време и брзина. Чланови Клуба математичара са својим професором Гораном Петровићем, који је и иницијатор и организатор овог путовања, још једном су показали да математика има широку примену и да је темељ свих природних наука. Језик који сви разумеју. Градитељску баштину Чачка су представили ученици Тијана Стевановић и Ђорђе Миловановић кроз предавање о манастирима у Овчарско-кабларској клисури, а ученик Владимир Бошковић демонстрирао је цртеж Аћимовића куће, рад настао на часовима Заштите градитељског наслеђа, под менторством професора Светлане Џида. Ученици су предавање завршили традиционалним српским колом.

Предавање су одржали пред пуном салом где су, осим професора и ученика школе ”Genico Lukeio”, присуствовали и професори школе из Катеринија.

Посета манастиру Св. Дионисија и Археолошком музеју Дион приближила је градитељску баштину Литохора, а дружење је настављено и у вечерњим сатима. Створена су нова познанства, а стара пријатељства су оснажена.

Наредног дана кренули смо пут Метеора, Афродитиних извора и ка Крфу. Целодневно путовање је улепшала вожња трајектом и лет галебова који су нас пратили.

Посета острву Крфу још једном је подсетила на нераскидиву везу грчког и нашег народа. Граду Крф, Српска кућа и острво Видо никога не остављају равнодушним, а нарочито после надахнутог казивања Љубомира Сарамандића који са пуно пијетета кустоса говори о српским ратницима.

На острву Виду у немој тишини положили смо венац и присуствовали опелу пред маузолејом. Песму „Плава гробница“ изрецитовао је Лазар Кувељић. У повратку, уз звуке мора у немој тишини, положили смо венац у Плаву гробницу. Сведочанство о страдању нашег народа у Великом рату смо имали прилику да чујемо и од чика Ђорђа Михајловића који нас је дочекао тихим гласом у немој тишини Зејтинлика у Солуну.

После свега, нова пријатељства и сведочанство великог страдања Срба у Великом рату нам дају задатак да и идуће године кренемо на ово дивно путовање.

Милица Стојановић, ученица другог разреда Техничке школе

Повратак на почетак

Дан отворених врата

У оквиру манифестације Дан отворених врата, која је одржана 16. априла 2019. године, нашу школу посетили су осмаци из чачанских основних школа.

Будући средњошколци обишли су учионице, лабораторије, радионице, библиотеку, фискултурну салу, као и савремене рачунарске кабинете. Током обиласка школе боље су се упознали са простором, али и са начином рада и учења у средњој стручној школи.

Од професора и ученика добили су све неопходне информације о образовним профилима на грађевинском и електротехничком смеру, као и о могућностима које ће имати при каснијем избору факултета и виших школа.

Посебно су били заинтересовани за радове ученика који су настали на редовним часовима и секцијама. Пажњу посетилаца привукле су и фотографије са стручних путовања из Грчке, Словеније и Италије, као и са генерацијске екскурзије

Надамо се да смо нашим драгим гостима помогли у одабиру будуће школе и да ћемо неке од њих поново видети првог септембра!

Повратак на почетак

Играј за Мину – хуманитарни турнир у кошарци ученика Техничке школе

Ученици Техничке школе су самоиницијативно, уз подршку директора и професора, организовали хуманитарни турнир у кошарци како би помогли другарици Мини да што пре оздрави.

Турнир је почео у суботу, 6. априла 2019. године, на спортским теренима Техничке школе, а финале је одржано у недељу. Да је човек велики онолико колико помаже другима, показали су сви учесници турнира. Иницијатори овог хуманитарног догађаја били су ученици одељења 3/4, а њима су се придружили и остали ученици од првог до четвртог разреда.

Организатори су срдачно захвалили свима који су помогли да се турнир организује, а то су – Удружење параплегичара Чачак, КМН, Кошаркашки савез Србије и Цоле МС.

Жеља да Мина из ове животне борбе изађе као победник, била је покретач и једини циљ свих учесника овог хуманитарног догађаја.

Повратак на почетак

Невена и Анђела – понос Техничке школе

Анђела Ђоковић III1 и Невена Маслаћеви I, ученице Техничке школе, оствариле су велики успех пласиравши се на републички ниво такмичења из српског језика и књижевности.

Анђела Ђоковић је освојила прво место на Окружном такмичењу Књижевна олимпијада и тако се пласирала на Републичко такмичење које ће традиционално бити одржано 12. маја 2019. године у Гимназији у Сремским Карловцима.

Невена Маслаћевић је, освојивши друго место на Окружном такмичењу из српског језика и књижевности, обезбедила учешће на Републичком такмичењу које ће се одржати 26. маја у Тршићу.

Ове ученице су својим запаженим резултатима показале да се у нашој школи негује српски језик и књижевност, а посебан допринос њиховом успеху дала је проф. српског језика и књижевности Марина Милошевић.

Желимо им много успеха на наредном такмичењу и хвала им што нашу школу представљају на најбољи могући начин!

Повратак на почетак

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе – нови изазов

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе одржано је 23. 3. 2019. године у Прехрамбено-угоститељској школи.

Невена Маслаћевић (проф. Марина Милошевић) , ученица одељења I1n, освојила је треће место и тако се пласирала на виши ниво такмичења.

На корак до успеха били су Никола Баралић I1n(Марина Милошевић), Јулијана Маринковић II1 (Ана Павловић), Павле Васовић III1(Марина Милошевић) и Маја Гавриловић III1 (Марина Милошевић).

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе биће одржано у Горњем Милановцу.

Повратак на почетак

Успех ученика Техничке школе на такмичењу из програмирања

Окружно такмичење из програмирања за ученике средњих школа одржано је у Машинско-саобраћајној школи 10. марта 2019. године. Наша школа је на овом такмичењу имала пет представника који су на основу претходно одржана три круга квалификација стекли право учешћа. Нашу школу представљали су следећи ученици - Јевтовић Милош IV1, Ристовић Бошкло IV1, Глишовић Анђела IV1, Максимовић Марко IV2 и Милановић Лазар III1.

Сви ученици су остварили завидан успех, а на републички ниво такмичења пласирали су се Милош Јевтовић и Лазар Милановић.

Повратак на почетак

Успех одбојкаша Техничке школе

Општинско такмичење у одбојци за ученике средњих школа одржано је 5. марата 2019. године у хали „Младост“. На турниру је учествовало свих шест средњих школа из Чачака.

Ученици Техничке школе освојили су прво место победивши у финалу екипу из Економске школе резултатом 2:0 (25:20, 25:22).

Ученицима и професору Дејану Јеличићу честитамо и желимо много успеха на предстојећем Окружном такмичењу

Повратак на почетак

Успех ученика Техничке школе на Књижевној олимпијади

Општинско такмичење Књижевна олимпијада за ученике средњих школа одржано је у Техничкој школи 3. марта 2019. године. Ово такмичење окупило је 57 ученика из чачанских средњих школа.

Ученици наше школе остварили су велики успех, а на наредни ниво такмичења пласирали су се:

 • Милица Јовановић I (проф. Марина Милошевић)
 • Милена Јочић II1 (проф. Ана Павловић)
 • Урош Ковачевић II1 (проф. Ана Павловић)
 • Оливера Јовановић II1 (проф. Ана Павловић)
 • Анђела Ђоковић III1 (проф. Марина Милошевић)

Невена Маслаћевић (проф. Марина Милошевић), Немања Симовић (проф. Љиљана Ранковић) и Анђела Димитријевић (проф. Тања Поповић) освојили су треће место.

Честитамо свим ученицима на постигнутим резултатима и надамо се да смо такмичарима и њиховим професорима били добри домаћини.

Струћно веће професора српског језика и књижевности захваљује колегама и помоћном особљу Техничке школе на великој подршци у организовању овог такмичења.

Повратак на почетак

Предавање „Научно-технолошки парк – будућност твог града“

Ученици Техничке школе (IV2, IV3) и професори Милош Васиљевић, Никола Бошковић и Горан Ћурчић присуствовали су предавању о научно-технолошким парковима које је организовано на Факултету техничких наука у Чачку.

Присутнима су се обратили Мирко Пешић (НТП Чачак) и Гордана Даниловић Грковић (НТП Београд) са својим темама које су се односиле на презентацију научно-технолошких паркова и старт-ап компанија. На овом предавању своју презентацију имале су и неке старт-ап компаније које су основали тимови младих и образованих људи.

На скупу је истакнут велики значај научно-технолошких паркова за раст локалне и националне привреде, као и у запошљавању младих и високообразованих људи и подстицању интелектуалног капитала друштва.

Повратак на почетак

У оквиру акције „Живот за младе возаче“ ученици Техничке школе су са својим професором Милошем Васиљевићем посетили центар НАВАК у Суботишту где је одржан једнодневни тренинг за ученике средњих школа. Обука је намењена возачима којима је пробна возачка дозвола издата у току 2018. године.

Национална возачка академија (НАВАК) је прва школа безбедне вожње у Србији, школа која помаже возачима да адекватно реагују у одређеним ситуацијама у саобраћају.

Ученици су прошли обуку безбедне вожње која им је омогућила да процене колико су заиста спремни, да препознају опасности у саобраћају и да науче како да поступају у критичним ситуацијама. Након успешно завршене обуке, ученицима су уручени сертификати.

Поред ученика Техничке школе обуку безбедне вожње прошли су и ученици Медицинске школе из Чачка и Гимназије „Таковски устанак“ из Горњег Милановца.

Повратак на почетак

Ученици Техничке школе на Фестивалу науке

Фестивал науке у Београду одржава се већ дванаест година у циљу промовисања науке, образовања и културе. Овогодишња манифестација под називом „Земља будућности“ трајала је од 29. 11. до 2. 12. 2018. Ученици основних и средњих школа били су најбројнији посетиоци.

Програм Фестивала науке подразумевао је различите активности из области технологије, биологије, медицине, екологије, географије, палеонтологије, фармације, физике, хемије...

Својим занимљивим садржајима Фестивал је и ове године привукао ученике и професоре Техничке школе. Посета је организована 30. 11. 2018. као једна од активности Тима за превенцију насиља. Ученике првог и трећег разреда на Фестивал науке водили су професори Бранко Антић, Анка Петровић, Даница Лукић и Мирјана Јанковић.

Посетиоци су могли да виде разноврсне експонате из различитих научних области и интерактивне поставке које су омогућиле ученицима да на непосредан начин обогате своја знања из друштвених и природних наука. Фестивал је необичан и интересантан јер спаја науку и игру и нуди нове и занимљиве начине стицања знања.

Повратак на почетак

Посета Бијеналу архитектуре у Венецији

Ученици II, III и IV разреда архитектонског смера и шест професора Техничке школе били су у периоду од 8.11. до 12.11. 2018. на студијском путовању у Словенији и Италији. План путовања обухватио је обилазак Љубљане и Венеције и упознавање са знаменитостима ових градова, као и посету сајму Aмбијент и Дом Плус у Љубљани и Бијеналу архитектуре у Венецији.

Прво одредиште овог путовања била је Љубљана, престоница Словеније. Прешернов трг са базиликом, Плечникове тржнице, мостови на реци Љубљаници и средњовековна тврђава причали су занимљиву повест о историји, животу и архитектури овог отменог града. Градско језгро Љубљане уредио је познати словеначки архитекта Јоже Плечник са чијим делом су се ученици упознали на предавању које је претходило овом путовању.

Након обиласка знаменитости Љубљане ученици и професори су посетили сајам Амбијент и Дом Плус где их је љубазно дочекао господин Стане Кавчић, директор поменутог сајма, који их је упознао са концептом сајма и излагачима. Ученицима је ова посета била важна у стручном смислу јер су могли да се упознају са различитим идејама осмишљавања ентеријера.

Други дан путовања био је предвиђен за обилазак Бијенала архитектуре у Венецији које је смештено на локацијама Ђардини и Арсенал. Овогодишња тема Бијенала је Слободан простор (Free space) у оквиру које су аутори из читавог света представили своје виђење слободног простора који обухвата „слободу имагинације, слободан простор времена и сећања, повезивање садашњости и будућности, градњу на наслеђеним културним слојевима, прожимање архаичног и савременог“. Шетња вртом од павиљона до павиљона представљала је за ученике прави уметнички доживљај.

Србија се на овогодишњем Бијеналу представила радом Слободна школа (Free school is free space). Кроз овај рад представљена су различита гледишта на савремену српску архитектуру и слободан простор.

Последњи дан путовања био је посвећен лепотама и знаменитостима Венеције. Упознавање са једним од најлепших европских градова кренуло је од острва Мурано, преко Дуждеве палате, Трга Светог Марка којим доминира велелепна базилика, мостова, канала, живописних улица и грађевина.На самом крају разгледања указала се величанствена Santa Maria della Salute, црква коју је Лаза Костић опевао у својој познатој песми.


Фото: Андреа Калуђеровић 2/7

Повратак на почетак

Генерацијска екскурзија : Будимпешта-Праг-Беч

Дугоочекивана генерацијска екскурзија ученика Техничке школе реализована је у термину од 15.10. до 20.10.2018. године.

Три магична града, Будимпешта, Праг и Беч, открили су нам своје лепоте и учинили да памтимо ово јединствено путовање. Ту смо истраживали, откривали, учили, дружили се и склапали нова пријатељства...

Будимпешта, краљица Дунава, први је град који смо посетили. Не можемо са сигурношћу рећи да ли је овај град лепши ноћу или дању, али свакако посебан доживљај представљала је вечерња пловидба Дунавом, током које смо уживали у јединственој панорами, којом доминира зграда Парламента (трећи по величини парламент у свету)...

Беч, некадашња престонице династије Хабзбург, царски град лежи на обалама Дунава и прави je архитектонски драгуљ. Обилазак овог града започели смо посетoм дворцу Белведере, као и раскошном дворцу Шенбрун у чијој смо лепоти уживали, будући да смо обишли вртове и 24 просторије овог дворца .. На Тргу Марије Терезије у Бечу налазе се Природњачи и Музеј историје уметности који су нас разноврсношћу својих поставки освојили и импресионирали ...Последњи дан у Бечу резервисали смо за обилазак Музеја технике, огромног и интересантног здања...

Није било тешко потврдити истинитост тврдњи о Прагу као бисеру европске архитектуре. Многобројне куле, торњеви, калдрма, дворски комплекси, звона, стари камени мостови, као да враћају време... Овај град инспирисао је многе уметнике као што су Франц Кафка и Беджих Сметана, а његовим улицама некада давно шетали су и Никола Тесла и Алберт Ајнштајн. Дух Прага највише се осећа у старом градском језгру града, чијим средишту доминирају: Астрономски сат из 15.века, готски торњеви катедрала, барокних цркава,.. .Обишли смо и Храдчане, највећи дворски комплекс, који је саграђен је у 9. веку, Базилику Св.Вида, једну од најмонументалнијих катедрала средње Европе. Послеподневна вожња бродом по Влтави употпунила је доживљај овог „златног“ града… Након тога, прошетали смо чувеним Карловим мостом и замисливши жељу, додирнули статуу Јана Непомука. Једна од њих била је и повратак овом граду.

Екскурзија је протекла у предивној атмосфери, а ученици трећег разреда Техничке школе, као и њихове одељењска старешине, заувек ће чувати успомену са овог путовања.

Повратак на почетак

Посета Сајму књига и Народном музеју

У суботу, 27. 10. 2018, ученици и професори Техничке школе посетили су Сајам књига у Београду. И ове године издавачи су се потрудили да занимљивим насловима и попустима привуку читаоце. У богатој понуди Сајма свако је могао наћи нешто за себе. Наши ученици су били највише заинтересовани за белетристику, трилере и дела из области научне и епске фантастике.

Планом путовања била је предвиђена и посета Народном музеју. Посетиоци су могли да виде нову сталну поставку од палеолита до уметности 20. века, а посебно интересовање је изазвала богата збирка слика чувеног колекционара Ериха Шломовића. Ученици и професори су уживали у сликама Ван Гога, Пабла Пикаса, Саве Шумановића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић и осталих истакнутих светских и југословенских уметника.

Повратак на почетак

Посета фирми „Елекроват“

У понедељак, 15. 10. 2018. године, ученици одељења 4/2 (електротехничари рачунара) и професор Милош Васиљевић посетили су фирму „Елекроват“. Том приликом обишли су пословно-едукативну зграду фабрике – SNE Energy.

Инжењер Дејан Јовашевић упознао је посетиоце са карактеристикама фабрике која је изграђена по најстрожим техничким и технолошким стандардима. Зграда фабрике користи обновљиве изворе енергије (топлоту земље системом геометрије) за грејање и климатизацију, а цео кров објекта покривен је фотонапонским ћелијама.

Било је интересантно и веома корисно видети предности енергетски најефикасније зграде у Србији и због тога су гости захвани свом домаћину Дејану Јовашевићу на указаној прилици да сазнају нешто ново из области елекротехнике.

Повратак на почетак

Дечја недеља у Техничкој школи

Ученици и професори Техничке школе угостили су малишане из вртића „Сунце“ и „Мајски цвет“ у оквиру „Дечје недеље“ која се одвија под слоганом „Моје је право да живимо срећно и здраво – за одрастање без насиља“.

Мале госте и њихове васпитаче, у име професора и ученика Техничке школе, поздравила је проф. Катарина Недимовић Затежић, а потом су чланови литерарне секције извели пригодан програм. Малишани су уживали у дружењу са ученицима наше школе који су им показали своје радове – макете, цртеже, роботе и „паметну кућу“.

Деца су на гостопримство одговорила осмесима и занимљивим питањима, а као знак једног лепог дружења свако дете је добило беџ са грбом Техничке школе.

Повратак на почетак

Обилазак Овчар Бање

У недељу, 23. 9. 2018. године, чланови географско-еколошке секције и проф. Анка Петровић обишли су Овчарско-кабларску клисуру. Том приликом посетили су манастире Никоље и Благовештење и уживали у дивној природи око Бањског потока који је познат по својим атрактивним слаповима.

Ученици су сазнали да манастири Овчарско-кабларске клисуре потичу углавном из 16. века и да су имали значајну улогу у прошлости нашег народа, посебно у турско доба. Они и данас представљају велико духовно богатство нашег краја. У манастиру Благовештење замонашио се патријарх Павле, а у Никољу је једно време боравио кнез Милош који је манастиру поклонио воденицу у Пријевору и конак у манастирском комплексу.

Поред тога што су дан провели у чарима природе нашег краја, ученици су обогатили своје знање из географије и историје.

Повратак на почетак

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“ одржано је у Дому културе 21. 9. 2018. године. Предавању су присуствовали ученици Техничке школе у пратњи професора Мице Урошевић и Милоша Васиљевића.

О открићима Михајла Пупина, детаљима из приватног живота, сусретима са највећим научницима тог времена, јавним личностима, говорила је Александра Нинковић Ташић, председница Образовно- истраживачког друштва „Михајло Пупин“, интеркултурни амбасадор УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику.

Повратак на почетак